Šta su maske za spavanje i vrede li čemu?

Veliki sam fan regularnih maski za lice, i sve svoje omiljene ću plasirati u odvojenom postu. Afinitet datira iz perioda najranijeg detinjstva (a to je bilo u prošlom veku, da, da) kad nismo mogli da kupimo maske u radnjama ali je moja baba jednom nedeljno stavljala na facu kombinaciju žumance, maslinovo ulje, med i malo mleka. Meni je to bilo neviđeno interesantno, tražila sam da probam pa sam nehotice postala beauty junkie već sa pet-šest godina. Mama i baka su posle maske obično radile piling od nekakvih žitarica i znam da mi je ceo taj aranžman delovao vrlo atraktivno.

Ipak, u staromodnoj kući postojalo je pravilo da se “ružne” maske, vikleri i slična pomagala za lepotu nikad ne apliciraju u prisustvu muškaraca. Muškarci su mogli da vide samo “finalni proizvod”, nikad pripremne radnje. Iako sebe svakako smatram feministkinjom ne volim da me muškarac gleda kako furam po kući sa blatnjavom WonderGlow maskom, Guam mud-pakovanjima ili sa papilotnama na glavi. To je genetski usađen kod protiv koga XXI vek nije uspeo da uradi ništa.

Ali zato nam je novi vek podario nekoliko divnih maski koje se namažu pre spavanja, lice izgleda odmorno a sve miriše bajno. Takođe, one su odlične i za long nights-early mornings varijante, onda tokom dugotrajnih letova avionom i generalno za regeneraciju kože lica i vrata. Napomena: treba ih koristiti najviše jednom nedeljno, ali što ređe. Lice ne treba da se navikava na intenzitet i zato će efekat biti bolji.

Top 3 maske za spavanje:

  1. Guerlain Midnight Secret – Ovo je bila ultimativna pomoć u periodu adolescencije i studiranja, kada je znalo da se zaglavljuje do kasno. Ipak, pre godinu dana neki genije iz Gerlena je uzeo i promenio originalnu formulu i pakovanje, cena se takođe smanjila kao i miligramaža. Verovatno najgluplja odluka u istoriji kozmetike, jer novi Secret u plastičnoj tubi nije ni prineti starom i odličnom u staklenoj bočici (na fotki). Ali, ovo je i dalje “sveti Gral” za nocturnal animals.
  2. Origins Drink Up Intensive Overnight Mask – Ruth Crilly sa bloga A Model Recommends je najčešće u pravu vezano za kozmetičke proizvode. Od nje sam saznala za ovu masku i kupila sam je u Bugarskoj tokom jednog napornog puta…Koža mi je bila divna i zaista sam uspevala da izgledam koliko-toliko normalno sa samo par sati spavanja. Origins je inače veoma solidna firma sa pristojnim cenama.
  3. Pixi Nourishing Sleep Mask – Takođe preporuka od Ruth. Malo manje zasićena od Origins i za nijansu manje efektna. Pixi je verovatno brend sa najjadnijim pakovanjcima i logo im je potpuno basic ali opet imaju prilično dobre proizvode za negu lica, o spektakularnom Glow Tonic nešto kasnije.

Pomenuću još jednu masku za koju smatram da je dobra, ali se u mom slučaju (normalna koža) pokazala isuviše suva – u pitanju je REN Wake Wonderful Night-Time Facial. Previše AHA u proizvodima kod mene izaziva isušivanje, tako da ovu koristim samo u zimskim mesecima kad Siniša Mali naprži centralno grejanje na Dorćolu pa se od 5 ujutru prekuvavamo 🙂

NAPOMENA: Sve maske mogu da se nađu i naruče na sajtovima koji isporučuju kozmetiku u Srbiju, a Guerlain ima proizvode u ovdašnjim parfimerijama.

2 thoughts on “Šta su maske za spavanje i vrede li čemu?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s