Kako se ne natoviti posle tridesete?

Koliko sam shvatila iz raznih priča ženski metabolizam oko 27 godine nekako uspori i onda smo prepuštene kako disciplini tako i genetici. Neko se baci na sport, neko na dijete a poneke devojke igraju kako padne, pa se ugoje i boli ih uvo.

Moja težina (kao odrasle osobe) je fluktuirala od 48 do 65kg. U ovoj najnižoj zoni sam bila dok sam spremala prijemni za drugi fakultet (FPN sam upisala i mrljavila godinu dana, pa sam odlučila da se prebacim na FDU). Tada sam ušla u ludački režim pripreme prijemnog (konkurencija je bila ogromna i nisam smela da se zezam) ali i sportski duh je pratio ovu ljutu kampanju upisa. Svaki dan bih za doručak pojela musli, onda odvozala bicikl od svog stana na Terazijama do hotela Jugoslavija i nazad a sve pod nekom kesom koja je kao skidala masne naslage. Posle bih pojela parče mesa i salate i predveče vežbala još sat i po uz video kasete Cindy Crawford. Četiri meseca sam živela ovako i sa 55kg spala na 48kg uz six pack i noge zategnute kao strela.

Onda sam naravno i upisala faks (prva na listi, hvala na aplauzu) pa su počele zahtevne studije, junk food, blejanje sa kolegama itd. Kad sam ušla u kletu dvadeset i osmu godinu sve se usporilo – jela sam isto ali sam se gojila. Od tog momenta sam isprobala sve postojeće dijete (i kupus i HerbaLife i brojanje kalorija, pa onda opet sport i rekreacija, hrono and all that jazz).

Na žalost sve je bilo kratkoročno i često bih se našla u situaciji da ne mogu da uđem u odeću UK size 12, dakle imala sam više od 60kg i sebi izgledala kao prasica. Geni degeni.

Ako malo jedete a sve vam se lepi, radite nešto pogrešno…Jedete nešto pogrešno. U tome je začkoljica. Ugljeni hidrati su ključ – oni jesu naša ljubav, ali i naš greh. Uništiti želju za ugljenim hidratima i skrobom nije laka rabota, ali je sasvim izvodljivo a ja sam vam živ i hodajući primer.

Na ovoj stranici možete naći sve o dijeti koja meni pomaže kada se uprasim, ja jednostavno živim “Atkins” na to sam se navikla a za svoje godine i genetsku predispoziciju (a imajući u vidu i činjenicu da se ne bavim sportom) moja kilaža je sasvim zadovoljavajuća (trenutno fluktuiram na 57/58kg).

Moram da priznam da sam pre desetak godina imala dobre rezultate i sa Herba Life metodom ishrane, ali mi je sad i taj jedan obrok kad možeš da jedeš sve zapravo previše.

Postoji i odličan proizvod u našim apotekama koji može da bude podrška u Atkins dijeti, to je Apuretin. Preporučila bih i Guam rastvore ali sa njima pažljivo – ako ih ne dozirate tokom dana možete vrlo lako da dobijete proliv kad se najmanje nadate, a to nećemo 🙂

Mirne duše preporučujem i Biofar Liposuc koji je super rešenje za one ljude koji imaju prava tri obroka, pa Liposuc mogu ispravno da konzumiraju (kesica rastvorena u vodi za doručak, ručak i večeru). Preparat takođe malo “ubrzava” rad creva i upozorenje koje imamo za Guam, važi i u ovom slučaju…

Obavezno kod svih restriktivnih dijeta je unošenje vitaminskih suplemenata, a koji su kvalitetni i organizmu najbitniji u nekom sledećem postu. Takođe, uskoro će biti reči i o anticelulit tretmanima, aparatima za mršavljenje ali i o sportu.

Napomena: Ovaj tekst ni na koji način ne sugeriše da ljudi treba da budu mršavi…Zaista verujem u floskulu koja kaže da svako treba da se oseća prijatno u svojoj koži, bez obzira na kilograme. Ne volim rečenice koje počinju sa “some of my best friends…” ali zaista – imam prijatelje koji su na gojaznijoj strani vage, moja mama je u međuvremenu postala pomalo bucko, baba mi je u poslednjoj fazi života izgledala kao ugojena totica ali to nije moj put. Nikad neću fašistoidno nagovarati nekoga da smrša niti osuđivati ljude koji “žive” u teretani. Čitajte bez predrasuda i ponašajte se tako.

One thought on “Kako se ne natoviti posle tridesete?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s