Ekcem i psorijaza – neka bude borba neprestana

Startovaću očiglednim – nisam lekarka. Nisam ni lekar/hobista, kako nazivam osobe koje neprestano “vise” na sajtovima o bolestima i onda se ponašaju kao da su Aleksandar Fleming lično. Poznajem dovoljno lekara a kod njih idem samo kad mi stvarno nešto fali. Takođe, bitno za sve dalje blogove koji će za temu imati zdravlje – ne verujem u akunpukturu, homeopatiju, vračeve iz Homolja, babe koje ližu oči, šamane sa Kariba i pozitivno razmišljanje kojim se neutrališe oboljenje. Verujem u stručnjaka ispred sebe koji je doktorirao na nekom Medicinskom fakultetu, dijagnozu, možda i dve dijagnoze, uput, specijalistu, još malo dijagnoze, recept i lek koji je napravljen u ustanovi čija je osnovna delatnost pravljenje lekova. Ni razmažena, ni bolešljiva, tokom života me je snašlo nekoliko zdravstvenih tegoba koje vučem: migrena, akutni ekcem na ruci, blaži oblik sinusitisa i najblaži oblik parodentoze. O svemu ovome i kako se lečim i šta preporučujem ću pisati naknadno.

Bitan član moje porodice boluje od hronične psorijaze, a s obzirom da su psorijaza i ekcem povezani evo najmanjih zajedničkih sadržalaca i načina da se ove neprijatne kožne pojave stave pod kontrolu…Naravno, mi ovo sve nismo sami smišljali, nego nam je pomogao mnogi dermatolog, kako u bivšoj Jugoslaviji tako i u Britaniji.

Promene na koži nastaju od nekog nedostatka u organizmu. Zato je najbolje da odmah počnete da uzimate vitamin B, cink i riblje ulje (Omega 3 suplement). Takođe, možda su vaši ekcemi/psorijaze i na nervnoj bazi. Uz vitamine, tražite i od svog dermatologa blaži sedativ koji ćete uzimati pred spavanje (posebno korisno kod ekcema koji svrbe, a njih “čapate” i češete tokom noći).

U slučaju da imate ekcem/psorijazu koja je hronična (znači stalno je prisutna i imate je svuda po telu) ovog momenta pobacajte sve šampone/balsame i sapune koji imaju bilo kakav konzervans. Jedino čime smete da se kupate su Neutrogena T-Gel Total (kupuje se u bolje snabdevenim apotekama i mora da piše Severe i da ima srebrnu štraftu, jer ima više varijanti ovog šampona) ili Sofi sapun od uglja i gline (Lilly, DM). Ako vam je potreban balzam, nanosite ga samo na krajeve kose, tamo gde se inače i stavlja ali ne dozvolite da vam curi po telu.

Ukoliko je psorijaza ozbiljna, smetaće vam dezodoransi. Sistemom eliminacije došlo se do toga da je najmanje loš Nivea Pure & Sensitive, 0% alkohola i parfema. Ovo ćete koristiti i ako ste bata i ako ste seka, ali i ako ste bataseka 🙂

Kad smo popili lekove, okupali se i deodorirali, dolazimo do toga čime mazati suvu ispucalu kožu i krastice? Za ovo nam odlični preparati stižu, verovali ili ne, iz Bjeljine. U pitanju su mleko za telo i melem Linoderm na bazi žutog noćurka koji mogu da se kupe u bilo kojoj apoteci Apotekarske ustanove Beograd. Takođe, Lilly ima svoj brend, zove se VKZ i oni prave krem od žutog noćurka (Primrose oil).

Umočili ste se u noćurak, a šta na facu?

Uzmite teglicu i smućkajte pola tube Belogent masti i pola tube Canesten kreme od 1%. To mažite ujutru na sva mesta na kojima vam se primećuju “pačevi” od psorijaze. Ovo samo mažite na lice i to tanak sloj, na mesta koja su ugrožena.

Posle mesec dana ove kure, psorijaza se smanjuje, vi delujete prijatnije i sebi i drugima ali nema opuštanja – svaki put kad na sebe nacapate bilo šta sa konzervansom, psori not sorry se vraća. Čak i kad se šišate, nosite sa sobom T-Gel.

Nema na čemu.

One thought on “Ekcem i psorijaza – neka bude borba neprestana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s