Lilly vs. DM – Godzila protiv Megalona

Naslov referiše na kultni japanski film iz sedamdesetih godina prošlog veka, u kome se dva super čudovišta bore na život ili smrt.

Pogledajmo Godzilu i Megalona kao metaforu neoliberalizma a njihov sukob kao tržišnu utakmicu (ako ovu frazu još jednom napišem bacite me lavovima) i dobijamo slučaj bilo koja dva konkurentnska prodajna lanca čiji je asortiman namenjem istoj ciljnoj grupi.

Na samom početku, neću kriti – više volim DM. Ovu izjavu uzmite sa zadrškom jer je njihov slogan “Tu me cene, tu kupujem” glup do bola i uvek se iznerviram kad ga vidim (bukvy je preveden sa nemačkog, možda je ovo bio zahtev klijenta, ali zaista je kretenski).

Aber natürlich, ipak je DM je nemački brend a sve što je stiže iz ove zemlje se pokazalo kao visokokvalitetno. Osim toga prodavačice u DM mnogo manje “lurkuju” oko svojih potrošača i generalno atmosfera je daleko opuštenija. Monopol Lilija je upadljiv ali ipak redovno svraćam i u DM, ako ne da kupujem onda malo da njuškam…To je navika koju vučem još od kad sam često u nekoj nepreglednoj Boots radnji čekala metro ili sastanak.

Moj omiljeni domaći (starojugoslovenski) brend trenutno je hrvatska BioBaza a miris sapuna za ruke lavanda-vanila je spektakl. Mogu da se nađu u prodavnicama Idea i Merkator. Sve im je fenomenalno! Takođe ako idete u Sloveniju, obavezno se počastite nekim pilingom koji proizvode Piranske Soline. Zaboravite tartufe, ulja i vina – ovi pilinzi i ulja za masažu su prva i najvažnija akvizicija na putu severozapadno…

Šta kupujem u DM?

  1. Denkmit vlažne maramice za kuhinju
  2. Denkmit maramice za kupatilski pod
  3. Četke za šminkanje (Real Techniques ili EcoTools)*
  4. Odol sprej-osveživač za usta
  5. Splat paste za zube (ruska, ali odlična – ne uvoditi sankcije Splatu:)
  6. Dontodent vodica za usta (najbolja po odnosu cena-kvalitet, bez alkohola)
  7. Ebelin tečnost za čiščenje make up četkica
  8. Byphasse gel za tuširanje Ph neutralan, bez parabena
  9. Balea maramice za skidanje šminke
  10. Balea krema za stopala sa 10% uree
  11. Maybelline korektor – Master Camo Color Correcting Makeup Kit
  12. Catrice Ultimate Colour karmin, boja 360 – ovu firmu sam provalila u Poljskoj, to je njihov brend i vrlo je kvalitetan
  13. Prašak za sudove DM nature (verujem da se nagutamo praška svaki dan, pa neka bude bez štetnih materija)
  14. DM gumene rukavice dvobojne (zbog povremenih napada ekcema na ruci sve perem rukavicama, pa onda zaista moraju da budu bar malo zabavne…) Najlepše su one a la Bree Van De Kamp a njih nosim u “svečanim” prilikama, kad dođu gosti.

Izbegavam tržne centre jer su prepuni razluđenog naroda u šoping maniji a to mi jako smeta…Zato mi je najomiljeniji Lilly onaj na kraju Kneza. Taj mi je i jedan od najbližih, a njihov asortiman je pojačan u odnosu na ove male po Dorćolu i ako želite da pazarite bez guranja i histerije to je dobro mesto.

Šta kupujem u Lilly?

  1. Yves Rocher gel za tuširanje – Jardins du Monde – badem
  2. Yves Rocher parfeme sa mirisima vanile i kokosa
  3. Dirty Works salt scrub
  4. Batiste suvi šampon
  5. Sensilis ulje od badema (o primeni drugom prilikom)
  6. The Balm – Mary Lou Manizer
  7. Aura mat tečni karmin
  8. Deborah “debele” olovke za oči
  9. Deborah postojane karmine
  10. VKZ krema sa uljem žutog noćurka (sjajna za ekcem, psorijazu i generalno bilo kakve fugice po koži)
  11. Max Factor Lipfinity
  12. Nuxe Creme Prodigieuse*

Lilly ima svoj odgovor na DM-ov osnovni brend Balea. Kod Lilija se Balea zove Velnea (samo u Srbiji može da se ispolji ovolika doza neinventivnosti i kopipejstiranja) a Velnea proizvodi i nisu ništa specijalno. Osim pilinga za stopala koji je bio fierce a koji je samo jednog dana NESTAO sa rafova (piling za noge mora da bude jak i gust, ovaj je bio idealan, ali su ga genijalci ukinuli:(

Napomena: razlike u cenama su često velike, i nemojte da vas mrzi da prošetate od jedne do druge prodavnice jer su za brendove Deborah ili Max Factor često aktuelne razne tzv. “akcije”. Takođe, i Lilly i DM su počeli da prodaju Victoria’s Secret mleka i mirise za telo, izbor je lošiji nego na aerodromu ali su cene povoljnije (mleko za telo preskočite, a body spray je odličan, zavisi od mirisa of kors).

*Ako volite Nuxe, Real Techiques ili EcoTools kod nas ih kupujemo samo kad je panika, inače su daleko jeftiniji na lookfantastic.com ili feelunique.com (Ponavljam, ovi sajtovi mi ne plaćaju funtu za klik, samo sebi i vama štedim pare).

2 thoughts on “Lilly vs. DM – Godzila protiv Megalona

  1. DM, naravno, a tuga koliko je on bolji u Hrvatskoj: od raznih prehrambenih stvari i čarobnih napitaka, mnogo više i zanimljivijih poklon paketa, do bodova koji se skupljaju kupujući

    Like

Leave a comment