Tečni puderi – moji MVP’s

Dve stvari koje devojčica u ranom pubertetu često čuje od majke/babe/tetke/ujne su “Nemoj nikad da stavljaš tečni puder na lice, zatvoriće ti pore i dobićeš alergiju i bubuljice” ali i “Nemoj da uzimaš moju kremu, ti si dete a ova krema je za babe”.

Devojčica u ranom pubertetu najčešće ne sluša nikoga, i čim je namazala maminu kremu preko nje stavlja debeli sloj tečnog pudera koga se dočepala čim je prvi put sama otišla u parfimeriju.

Obe stvari su jako dobre. Prvo, rano korišćenje (i penali pri odabiru boje) su upravo one greške na kojima se uči o tečnom puderu. Drugo, stavljanje mamine kreme koja je “za babe” je zapravo odlična prevencija. Ta devojčica, posle devojka i žena, brzo ukapira  da uvek treba da odabere liniju krema za kožu stariju od godina u kojima je trenutno – šta će mi “prevencija prvih bora” ako sam ih već dobila, ili šta će mi “popunjavanje dubokih bora” ako ih već imam…Dajte mi baš tu najtamniju liniju za žene preko šezdeset, jeste jeste za mamu mi treba, da hvala doviđenja prijatno 🙂

Možda su tečni puderi u prošlom veku stvarno “čepili” kožu i pore, ali sada ih je zadovoljstvo koristiti. Probajte razne dok ne nađete idealan i nikako, nikako ne kupujte tamniju boju nego što je vaša koža. Ako se ipak zeznete, The Body Shop je smislio genijalan preparatić posvetljivač-potamnjivač tečnog pudera (Shade Adjusting Drops). Naravno, ja imam posvetljivač i radi bajno.

Ako vam budžet ne dozvoljava više od jednog skupljeg proizvoda u kozmetičkoj torbici, neka to bude tečni puder. On pravi celu razliku i ponekad je važniji i od kreme. Takođe, dovoljno je samo nekoliko mrvica a puderi baš dugo, dugo traju. (Neke koristim godinama i nemam osećaj da su se promenili – niti oksidiraju niti manje pokrivaju). Osetljivoj faci i tankoj koži smetaju mnogi kozmetički aditivi, nisam farmaceutkinja ali verovatno su upravo bolji i manje dobri sastojci razlog zašto postoji raspon u ceni od duplo do troduplo. Max Factor i Mac nisu na ovoj listi, većinom prave profesionalne proizvode koji nisu namenjeni za svakodnevno šminkanje i meni su teški za lice. Podelila sam pudere u dve kategorije (upravo po “težini” i pokrivnoj moći, jedni su za dan, drugi za noć). Moja boja je uvek 20 ili 02, prva do najsvetlije, i za te nijanse odgovaram kada hvalim pudere. Većina ih ima SPF što je esencijalno. Disclaimer: preporučujem proizvode koje sam i sama upotrebljavala, a mogu da primetim i da se teksture zaista poboljšavaju iz godine u godinu.

Što se kupovine tiče, najbolje je iskoristiti popuste i shopping night u parfimerijama “Jasmin” ali i povremena sniženja dobrih brendova od 30% – 40%. Tom Ford se kupuje u što “zapadnijem” inostranstvu a Armani kozmetika može da se nađe na sajtu feelunique.com (isporučuju u Srbiju, sve stiže za oko dve nedelje). Armani ima veliku paletu boja pa ako niste probali, pazite…Kao neko ko kod drugih firmi “nosi” 02 ili 20 moj Armani broj je 5.

This slideshow requires JavaScript.

TOP 3 za dan:

  1. Givenchy – Photo’Perfexion
  2. Chanel – Les Beiges, Healthy Glow Foundation
  3. Sisley – Anti-Aging Foundation

TOP 3 za veče:

  1. Giorgio Armani – Luminous Silk Foundation (ujedno i najbolji tečni puder u istoriji civilizacije)
  2. Tom Ford – Traceless Foundation
  3. Guerlain – Parure Gold

Još jednom: tekst niko ne sponzoriše, ni Jasmin, ni feelunique ni Đorđo Armani lično – saveti su iskreni i u dobroj nameri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s