Celulit – gledaj majku, biraj kremu

U jednom od famoznijih okršaja srpskog reality univerzuma manekenka Sindi optužila je drugu manekenku Nevenu da je “celulitara”. Usledilo je pipkanje i štipanje po butinama (kako bi Sindi ostalim ukućanima pokazala da njena rivalka ima “narandžinu koru”) a onda joj je Nevena zavalila zaušku i došlo je do tuče. Ova TV scena je interesantna iz više razloga – i Sindi i Nevena su uživo visoke i zgodne devojke ali verovatno je i da jedna ima vidljiv celulit a da ga druga nema. Po prirodi stvari, obe verovatno vežbaju, paze šta jedu, znaju da će svaka fotka u kupaćem biti analizirana od strane tabloidne javnosti, međutim rezultati su različiti.

I tu dolazimo do gena.

Kad sam sa 14 godina prvi put primetila kako mi se koža na butinama “brčka” odmah sam otrčala do majke i tražila novac za nekakav tretman uvezen iz Pariza… Mušterije su uvijane u vlažne krpe (kao mumija, od glave do pete) i onda se kroz te krpe štipaljkama i žicama puštala nisko frekventna struja. Verovatno sam bila najmlađa klijentkinja salona u centru Beograda, ali mi je već tad bilo jasno da me čeka sudbina prenošenja građe “sa kolena na koleno” ali bukvalno. Nije bilo zbega od forme koju sam uveliko gledala na mami i babi. Uz mumija tretman išla je i prva i nezaobilazna krema Tiomukaza (nekada u tubi kao mast, danas ima slabiju formulu i prodaje se kao mleko za telo).

“Šta će ti te gluposti, kakav celulit u moje vreme se za to nije ni znalo”, govorila je majka dok mi je nevoljno finansirala prve estetske tretmane.

To je moguće. Ne bi bilo neobično da se u vreme pedesetih ili šezdesetih godina prošlog veka na celulit nije obraćala velika pažnja…Na kraju krajeva, i Merlin Monro najveća zvezda onog i ovog vremena, bez blama pokazuje celulit kako na filmu tako i na fotkama. Neke od njenih popularnijih a neretuširanih fotografija izgledaju tako da Sindi ne bi želela da sedi sa njom na imanju u Lisovićima, po principu You can’t sit with us. MM bi prosto bila proglašena “debelom kravom” da se izrazim vokabularom tzv. ukućana.

636126145009482892-1158779263_mar

Iz misaonog meandra ŠBKB (šta bi bilo kad bi bilo) prelazimo na praksu. Posle mumije i Tiomukaze usledile su godine teretane, hidromasaže, promena u kilaži (o čemu sam podrobno pisala). Zatim nastupaju elektrostimulatori (to je ono kad kontrakuju mišiće preko mokrih Trulex krpa), sve vreme se kupuju kreme koje rashlađuju, pa onda one koje greju…

U Beograd stiže i prvi LPG aparat, u ono vreme papreno skupa akcija. Garantuju rezultate i ja se odlučujem da tog leta ne odem na more nego da investiram u 10 tretmana. Završavam tretmane. Promena – nikakva. Uzeli mi pare. Ja pitam “A šta je ovo?” Kaže žena: “Vidite, pa to je vama hormonski ili genetski, ne znam…Možda je spor metabolizam”. Sejo, meni je metabolizam odličan nego je tebi taj aparat očigledno falš! Pare uredno ne vraća, meni naravno rastu magareće uši, a taj glupi odgovor ću čuti još toliko puta kasnije u raznim salonima – od kozmetičara do frizera preko dermatologa.  Poslednjih godina zahtevam da mi se urade sve analize, ako treba i skener glave samo da mi neko ne bi rekao “Ne pijete dovoljno vode” ili “Zašto niste došli ranije”. Ja ne pijem dovoljno vode? A zašto nisam došla ranije mogla si da konstatuješ pre nego što si mi uzela par stotina nečega kokoško i kravo (pretvaram se u učesnicu Farme sad 🙂

Mic po mic, otkrivam ručne masaže koje mogu da daju fenomenalne rezultate ali mogu da daju i nikakve rezultate, sve zavisi gde idete. Ko ima tanku i osetljivu kožu mora da uradi mnogooo, ali stvarno mnogo masaža (najbolje rezultate sam imala posle 53 masaže, da to je taj broj, dobro ste pročitali). Super-truper sam izgledala u vreme “grčke kure” kad sam imala vremena i mogućnosti da se besomučno masiram a onda idem u Grčku na dvadesetak dana i jedem lokalnu hranu. Plivanje, zdrava hrana i aktivan odmor doprinose dužini nogu.

U međuvremenu, isprobavam i kavitaciju koja u prvoj iteraciji daje spektakularne rezultate ali već u drugom cugu, kad se organizam navikao na proces, telo uopšte ne reaguje.

AWT je takođe čekiran ali nije bilo razlike pre i posle. Nikad nisam otišla na Vanquish jer je preskup a i bojim se starog, dobrog odgovora “Ma to je genetski”. More marš!

Guam blato i slični preparati u koje se uvijate pa vas greju samo poboljšavaju izgled kože, ali ne mogu ništa protiv tvrdokornog celulita koji je spojen sa mišićima. Ako vam se skuplja voda i noge su vam onako fluffy onda Guam jeste rešenje pred more. I famozne “gipsane bermude” će pomoći pred neki svečani događaj i moćićete da uđete u usku haljinu, ali ovaj tretman nije solucija jer samo izvlači vodu a ne targetira problem dugoročno.

Ono što sigurno neće odmoći je masažer-sapun. Prvi put sam ga otkrila u Engleskoj, proizvodila je divna firma Soap & Glory, pa je nestao. Našla sam ga u Beogradu, bilo ga je u prodavnicama kod pokojne Božen a sad može da se nađe u DM/Lilly – proizvođač Hedera Vita. Sapunom pod tušem izribate kritične tačke, to se blago zacrveni jer pokreće cirkulaciju a zatim aplicirate anticelulit kremu.

Kako to trenutno izgleda sa mojim celulitom? Imam ga skoro isto kao i sa 14 godina, znači neprekidnim tretmanima i mazanjima sam uspela da ga držim pod kontrolom. Masiram se redovno kod profesionalnih masera i pijem ogromne količine vode. S obzirom da ne jedem slatko moj porok je slano i to ne mogu i neću da izbegavam. U PMS-u kritične tačke izgledaju mnogo gore, pa imam i specijalnu odeću koju nosim u vreme kad zaličim na nilskog konja. Kod kuće uvek koristim anticelulit kreme za stomak i butine, kupujem šta mi padne pod ruku ili je na popustu – od Guama do Tiomukaze, od Biobaze do Bioterma. Masiraju me Welleda uljem a stomak i bokove Collistar kapsulama, njih kupim ako ih nađem na promociji. Izbegavati Velnea kremu od bršljana iz Lilija jer toliko prži kožu da je stvarno opasno.

Trik pitanje svih pitanja glasi – da li moje telo izgledalo isto i da nisam radila ništa? To nikada nećemo saznati.

Naravoučenije – ne trčati na tretmane kao ždrebad pred rudu. Svaki nov aparat je u početku nabavio samo jedan salon, i zato je startu preskup i neisproban. Sačekajte da se neke druge (kao nekad luda ja) zalete, daju svoja iskustva na forumima pa tek onda krenite. Do tad će se već i drugi saloni opremiti, cene će pasti zbog odnosa ponuda/potražnje i kućni budžet neće izginuti. NIKAD ne uplaćujte 10 tretmana unapred iako je popust na količinu – ne znate da li će vam se nešto dopasti ili da li će vam odgovarati. Možda se razočarate posle dva, i onda su pare bačene.

PS: Ovaj tekst sam napisala na molbu mojih drugarica koje znaju da volim nove tretmane i da svašta isprobavam. Kao i uvek, ne preporučujem javno salone/masere ali ako neko želi da se informiše na sva pitanja odgovaram kad mi pošaljete mejl.

One thought on “Celulit – gledaj majku, biraj kremu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s