Plažni mobilijar ili šta nosimo na more?

 

crnogorci_na_plazi[1]

 

Napomena – tekst je prvenstveno namenjem osobama koje imaju svetao ten, lako gore na suncu, imaju oštećenu kosu i generalno su “kilosteri” (od termina kilav).

Ako ste tip Amazonke, sa jakom tamnom kosom, tena kome je potreban samo akcelerator i za dva sata ste već preplanule dive onda preskočite ovu priču i pustite nas pahuljice da naričemo nad sudbom kletom.

Hvalabogu pa neke avio kompanije dozvoljavaju i do 30kg prtljaga po glavi stanovnika aviona. Alfa mužjak će na more poneti dva para kupaćih, T-shirts, neke bokserice, Adidas papuče tzv. Zukerberg model i jedne naočare (cca. 2.5 kg) dok se druga strana može razbaškariti u opuštenih 55 kilograma svega i svačega. (Ako u koferu vidite da on ima japanke-šunjalice ili malu man bag ODMAH napustite stan, zaputite se ka advokatu, mami ili sigurnoj kući).

U najteže ajteme (od item, stara šumadijska reč za predmet) spada SVE ZA PLAŽU. Krećemo od lica ka nogama, a onda nazad do kose…Naravno, faktori se snižavaju kako dani prolaze, a apsolutno izbeći kupovinu mazalica za sunce u lokalnim trafikama (tamo gde idemo, je l) zato što one sigurno ne nude francuske proizvode koji su okosnica prave SPF protekcije.

Faca i dekolte – sa ovim parčetom teritorije se nije zajebavati. To su naše svetinje, kao recimo Kosmet svakog ženskog tela. Faktor 50+ od prvog do poslednjeg dana, a moja preporuka su dve kreme La Roche Posay Anthelios  ili Bioderma Photoderm (blago tonirana).

Vratimo se unazad i obratimo kosi. Ponovo, da li kupovati Kerastase i davati užasno puno para u nadi da će nam spasiti kosu? Moje iskustvo kaže – nikako. Koristila sam sve od Soleil linije i nije bilo spektakularnih rezultata. Rešenje je da se manje ronja i potapa glava, a ako već moramo onda John Frieda ima odliču i povoljnu liniju za ove aktivnosti – zove se Beach Blonde i fino radi. (Sajt sa linka me NE sponzoriše. Sajt sa linka šalje u ex-YU). Kao leave-in ulje Morrocan Oil, osnovna varijanta vrši posao i možete da ga capate po ceo dan. Uveče, kad se kosa opere a stalo vam je da imate beach-wave efekat, vruća preporuka za dva proizvoda: Philip B. Maui Wowie Beach Mist ili Bumble and Bumble Don’t Blow It.

unnamed

Zmijsko telo prva dva dana štitimo takođe faktorom 50 (bilo koji francuski brend je majčica) a onda se polako opuštamo, uvodimo broj 30 da bi smo se posle sedam dana relaksirale i na noge mazale SPF 20 ili čak 15 pa kud puklo da puklo! (Na noge i stomak, isključivo!). Tu ima jedna divna divna krema, u pitanju je Garnier Ambre Solaire Golden Protect Shimmering Lotion (postoji u nekoliko SPF varijanti). Ne miriše kao san snova, ali zato sija kao Monte Karlo ili Montenegro.

Kad smo kod mirisa, u prošlom veku smo se ložili na sve što ima aromu kokosa. A onda kokos nekako nestade i u sve kreću da stavljaju aromu užasne šargarepe…Why oh why?

Jedina firma koja je održala dostojanstvo u mirisnoj noti je Hawaiian Tropic (ima u Liliju) i stvarno su funky. Kad već lamentiram, neprežaljena mirisna nota bejahu i produkti Bronze Godess Estee Lauder koju dušmani takođe povukoše a razlog ne daše…Ostali su samo parfemčići i neki bronzeri ali ona stara, vrhunska linija za sunčanje je izgleda otišla pod mač 🙂

Da li da se šminkate za plažu? Postoje dve škole mišljenja – jedna je za DA, druga je za NE:) Ja sam “da”. Waterproof maskara, jer što da ne, sjaj za usta u boji sa faktorom, isto ima smisla, plus kap parfema…Kod mene je to već dvodecenijska tradicija jer religiozno stavljam Sun Jil Sander, prvi parfem koji zapravo nije ostavljao fleke od sunca. Možete ga naći u domaćim radnjama, stalno je na popustu jer je star ko Biblija, a baš je dobar. U fri šopovima po Evropi se redovno nalazi za 19.99 i spada u grupu najjeftinijih parfema.

Kad se vratite u sobu, operete kosu stiže vreme je za sehu mazanje (osim ako niste pocrvenele kao životinja pa morate u bolnicu). Bilo koji SOS za crvenilo posle sunčanja će biti blagotvoran, ako u njemu ima aloe, ali neka je kremast, ne gelast (gel brzo upija i posle kuku majci). Sa facom je stvar komplikovanija – Clarins po sajtovima prodaje ostatke zaklanog SOS Sunburn Soother-a (ugrabite dok ima) a alternativa je jedino Decleor Aroma Sun Expert High Repair After-Sun Balm for Face (jbt koliko dugačko ime 🙂

Ova dva proizvoda će vam pomoći iako ste bile nevaljale pa možda promašile neki deo lica. U slučaju da je ovo preskupo, onda su tu Šaljić melem, Pavlovićeva mast ili slično – opet je važno da je masno a NE gelasto (masno, što masnije – ja ne mogu drugačije).

Telo ćemo posle sunčanja mazati tim više medicinskim nego uspaljujućim losionima, sve dok se ne privikne na sun-schock. Francuzi su i tu nepogrešivi, koji god Body After Sun stavite sve je super.

U kasnijoj fazi počinju igrarije sa svetlucavim made in DM losionima i tako to kao hajde da se blesavimo, ali prvih nekoliko dana nipošto.

Da li stavljati veštački potamnjivač na lice i telo pre mora ili doći na plažu kao utvara? Nekada sam se samopotamnjivala Garnier sprejevima i Clarins gelovima, sad to više ne radim. Već prvog dana se bojica nekako zapati a ne izgledam musavo kad fake tan počne da se ljušti.

U slučaju da tokom leta 2017. otkrijem još neki game-changing proizvod za i oko sunčanja pisaću o tome, jer sve ćemo probati, probaćemo sve ćemo.

 

 

 

This slideshow requires JavaScript.

One thought on “Plažni mobilijar ili šta nosimo na more?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s