Parfem kao rukopis

Kristijan Dior je kazao da se o ženi sazna više ako osetimo koji parfem koristi nego ako joj proučavamo rukopis. Ne znam šta bi grafolozi rekli o ovome, jer parfemi ne rešavaju složene krimi – slučajeve, ipak oni zapliću možda još složenije emo-situacije.

Ako ste počeli da kradete parfeme od mame, tate, babe još u detinjstvu onda je udica bačena i ukus formiran u toj praistoriji. U slučaju da ste, kao ja, odrasli u domaćinstvu gde je stalno bilo sitnih kolača, tih vanilica i štanglica, onda je bademasto-slatkast miris imprintovan iz kuhinje. Tako smo valjda svi počeli da stvaramo neku preferencu koja čini da se u fri šopu odlučimo za jednu umesto za drugu bočicu. Od majke sam uzimala Chanel 5, Opium (bilo bi dobro da je i opijum, ali she was always Valium 5 girl:), Vanderbilt i Private Collection – Estee Lauder. U to vreme nije bilo “prskalice” pa sam bila veoma obazriva da nešto ne prospem ili upropastim. Njen “bathroom shelfie” sa kremama i parfemima bio je zabranjeni grad, ne zato što je ona negodovala već ja nisam mogla da se propnem na prste i da dohvatim sve to što sam želela. U mom slučaju, Oliverovo “jer san bija mali” i dan danas važi – jer san bija i ostaja mali 🙂

Prvi parfem koji su mi kupili bio je Magie Noire. Grozan miris za bake, ali mislim da mi se dopala reklama i ambalaža pa sam se folirala kako mi baš odgovara. Krajem osamdesetih u naše živote ulazi Poison… ( “Kaže se POASON” –  to su nas ispravljale ove što su išle u škole u kojima se učio francuski jezik, i to onako sa visine. Nemački, kojim se ponosila naša osnovna, bio je božemoj jezik negotivaca/negativaca iz partizanskih filmova a francuski je tre-šik. Jeste, priznajem. Warum? Darum).

 

This slideshow requires JavaScript.

Tog POASONA sam capala u količinama od kojih se mojim školskim drugarima povraćalo, što su mi stalno naglašavali a profesor fizike kod koga sam redovno kasnila na prvi čas je napravio i šalu: “Evo, kad Jelena Đurović uđe u učionicu događa se totalna fisija njenog parfema.”

Sve ovo je bilo dok se sama nisam dohvatila inostranstva i DEVIZA. Prvi odlazak u Englesku završio se mirisnim merakom: Lou LouCristalle – Chanel i Forever Krystle. Dobro ste pročitali – popularnost Dinastije je bila u punom kapacitetu i ja sam u “Bootsu”, na kasi, kupila parfem “Zauvek Kristl” koji je koštao samo 6 funti i bio najjeftiniji parfem ikad. I jedan od najboljih. Naredne godine sam reprizirala Kristl, a kasnije je naravno nestao, baš kako se završilo i emitovanje serije.

forever-krystle-perfume-1986

Uskoro se moja ekipica nažarila i na Egoiste. Kupili smo ga svi, i bate i seke, dopala nam se reklama, ime, ambalaža, sve. Parfem, onako:)

Školske dane obeležio je i Calvin Klein, prvi crush na Žana Marka Bara (i pre filma “Big Blue”) u reklami za Obsession. Počela sam da koristim “Opsesiju”, onda malo Tresor-Lancome i famozni Giorgio Beverly Hills. Sve sam još uvek šerovala sa mamom, dok ona nije postala zagriženi i težak Cacharel slučaj… Tad smo razdvojile police u kupatilu i bilo je “kevo skreni levo” sa njenim bizarnim mirisnim tripovima kao što su Anais AnaisEden ili One – CK .

 

Iako sam imala par ljubavnih dogodovština i zabavljanja moj prvi veliki ozbiljni životmenjajući dejt se događa 1991. godine.

“Nemoj da staviš nikakav parfem”, rekao mi je prethodne večeri. Pomislila sam “Okej, on je stariji, iskusan možda je to neka fora”. Fora je bila u tome što je on imao ženu, pa nije hteo da mu se u stanu oseti da je bio nestašan dok je gospođa bila na službenom putu…Ovu priču spominjem jer se lepo završila: kasnije smo se i mi ozvaničili, živeli zajedno nekoliko godina a taj prvi susret i moj miris bez parfema je bio očigledno efikasan.

Muškarci, muževi, mladići, gospoda i drugovi sa kojima sam unterhaltovala nisu stavljali parfeme. Tako je ispalo, niko nije bio zainteresovan da miriše na bilo šta drugo osim na sebe. Prvo me je to nerviralo, pa sam prestala da se nerviram jer ostaje VIŠE ZA MENE! Jedan se doduše kupao u L’Eau d’Issey a to mi je verovatno i najdraži muški veštački miris.

Od tog vremena sam probala sve…Mislim na parfeme, naravno. Od onih iz samoposluge do limitiranih edicija. Zaključila sam da ono što je u bočici ima veze i sa imenom i dizajnom: nikad ništa sportski, nikakvi “lizi lizi Happy Happy”, i ne nikako uniseks sa jakom citrus notom. Ako nemate pare da kupite toaletnu vodu, uzmite dezodorans – stavljaćete ga češće ali ćete platiti manje nešto što vam se dopada. Ispod je i moja lista, rukopis možda i dijagnoza, ako baš hoćete da me obradujete za rođendane ili onako, zato što me volite 🙂

Delić atmosfere iz mog kupatila vidite na fotki a onda ide i lista najboljih/najomiljenijih – redosled jeste bitan…

IMG_1860

  1. Heliotrope – Etro
  2. Eau de Toilette – Repetto
  3. Black Orchid – Tom Ford
  4. Deliria – L’Artisan Parfumeur
  5. Vamp a NY – Honore de Pres
  6. Mandorlo di Sicilia – Aqua di Parma
  7. Neroli Portofino – Tom Ford
  8. Orchid Soleil – Tom Ford
  9. Sun – Jil Sander
  10. Innocent – Mugler

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s