Na greškama se uči

This slideshow requires JavaScript.

Kozmetički promašaji nisu samo deo rane mladosti, tog perioda kad ne znamo dovoljno i kad nismo sigurni šta nam tačno odgovara. Starost i iskustvo nužno ne donose i preciznost, a postajemo lakši mamci za bjuti industriju. Obećanja su na svakoj strani svakog magazina – od ovoga nestaju bore, podočnjaci, salce, kosa postaje bujnija, grudi veće, noge duže…I nasedamo. I mlado i staro naseda, često bez prethodne provere proizvoda na forumima ili u net diskusijama. Pre bilo koje kupovine posvetite par sati video-kritikama na YouTube, debati na MakeUpAlley, američkoj Sephori i nemojte da vas mrzi. Nešto što odgovara crnkama neće odgovarati plavušama, žene iz Azije će da idolopoklonišu produkte koji ne odgovaraju mediteranskom tipu i tu je đavo u detaljima.

Jasno vam je da ja radim detektivski čeking pre bilo kakve kupovine, i da se ne zalećem. Ipak, evo par promašaja koje sam napravila poslednjih godina, zbog impulsivnosti, medijskog pumpanja ili viška slobodnog vremena u nekom gradu na Zapadu. Takođe, neki od navedenih “artikala” su bili pokloni pa nije mene opalilo po džepu, ali imam empatiju za druge. Ja sam nežni cvetak.

  1. Philip B. – Russian Amber Imperial Shampoo U rubrici o omiljenim proizvodima u magazinu “Vanity Fair” ovaj šampon se pojavljivao gotovo redovno. O njemu su sa strahopoštovanjem govorile žene koje i možemo videti u ovoj rubrici: spisateljice, novinarke, biznisvumenke i tome slično. Cena je vulgarna ali sam ja zaista mislila da je taj šampon rešenje za moje nebrojene probleme sa kosom. Otišla sam u Beč i tamo našla malo pakovanje, onako za probu, koje je i dalje koštalo ko svetog Petra kajgana. Rezultat: Ništa. Niente. Nada. Bačene pare. Efekat identičan BILO KOM šamponu iz samoposluge. Mala ruska imperijalna tragedija, mogla sam da znam čim sam videla naziv 🙂
  2. Foreo – Luna/Sensitive Skin Majka je dobila prospekt u jednoj beogradskoj apoteci i počela da me ubeđuje kako je to idealno za mene: “Ej, vidi ima i antiejdž varijantu, pa čisti lice, pa lepo izgleda, to ti je neophodno”. Uzgred, moj ten je odličan, nemam i nikad nisam imala problema sa kožom. Dodatna nega, pored ove vrlo elaborirane koju već imam, mi apsolutno NE TREBA. Ipak, proučila sam Foreo, pročitala gazilion tekstova i odlučila da pazarim. U stvari, to je bio dar – mama je spravu kupila “na čekove” (a ona,kao što neko na Tviteru reče, ne misli da je plaćanje čekovima u stvari PRAVO PLAĆANJE). Donela, otpakovala, stvarno izgleda kao da ga je dizajnirao Jonathan Ive, i krenula da koristim. Nije loše ali nije ni bog zna šta – moja koža je pretanka za Foreo, vibracije su prilično intenzivne i malo se zacrvenim, što nije dobro. Na kraju, ipak moram da uzmem tufer i dodatno očistim lice. Foreo je dobar ukras, kao lepa vazna i koristan za one momente kad stvarno imam “scensku šminku” pa ubrzava proces skidanja pudera. Ako vam je koža tanka i osetljiva, izbegavajte!
  3. Chanel Quad – Tisse Venitien / Chanel – Sublimage Essential Comfort Cleanser / Chanel Le Volume Mascara Insajderi iz industrije stalno trube: Ko pravi tašne i broševe od kamelija ne može da proizvodi podjednako dobru šminku. Sa Šanel kozmetikom ovo je skoro 100% tačno, uz časne izuzetke kao što su Les Beiges Puderi, Le Lift maska za spavanje i čuveni lakovi za nokte. Sve ostalo je puno nekih groznih sastojaka koji izazivaju crvenilo (kreme), ne rade ništa posebno (Comfort Cleanser), štipaju za oči a.k.a “peču oči” (maskara) ili se besmisleno razmazuju po celom licu (senke Quad). Isprobala sam svakojake novitete iz Chanel laboratorija i ukratko, ništa ne valja. Za izbegavanje.
  4. Charlotte Tilbury Magic Cream – Šarlot je šminkerka slavnih koja je pre par godina pokrenula svoju liniju šminke i proizvoda za negu kože. Svi, ali baš svi svi svi su pisali o kremi koja “diže lice iz mrtvih” – odličan je prajmer, hidrira, sastavljena od tajne formule i šta sve ne. Samo kafu što ne kuva i ne servira u krevet. Tilburi je jedna simpa preoperisana ženica koja je puno investirala u reklamu i “nezavisne” kritike. Njen brend je prilično ekskluzivan i prodaje se samo u malom broju zemalja, pa sam jedva dočekala da se dočepam robne kuće u Dablinu i uronim u Šarlot – štand. Sve je divno spakovano, sve divno miriše (loš znak za kreme), ali groznica me je već zahvatila…Magična krema je bila moja. A onda, aplikacija. Instant crvenilo. Da vratim? Hoću? Neću? Možda sam sad umorna, možda će biti bolje kad mi se hormoni smire i ostala opravdanja da ne vratim kremu…I evo je, godinu dana kasnije: povremeno je stavim, nekad se osujem, nekad ne – ne znam od čega zavisi. Dobila sam i neke semplove i mogu da kažem da je Tilburi prilično velika prevara (iako verujem da ona fenomenalno šminka, što se može videti na tutorijalima). Jedini proizvod koji bi mogla da preporučim je Godess Skin Mask. Stvarno ostavlja divan film preko kože i odlična je maska.
  5. This Works – In Transit Neću previše da grdim ovaj proizvod jer zapravo nije toliko loš, ali hajp koji je napravljen je apsolutno neopravdan. Imala sam priliku da ga koristim upravo u prilikama kojima je navodno namenjen – prekookeanska putovanja, stres, džet-leg, promena klime i slično. Da li mi je koža bila impresivna? Nije. Da li je bolji od daleko jeftinijeg francuskog čuda Embryolisse? Nije. Kao i u poređenju sa CT Magic Cream, Embryolisse Lait-Creme je za tri koplja kvalitetnija kremica za umornu i izdrndanu kožu, čak i kao prajmer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s