Kako sam (delimično) spasila kosu

Priča počinje pre 25 godina kada sam odlučila da moram da budem JAKO plava. Iako sam prirodna plavuša ono što najviše volim i što mislim da mi dobro stoji zahteva još dosta blanša i mora da povuče na belo 🙂 Kao i svaka omladinka inicijalno preterujem, onda dolazim k sebi pa su to neizmenično pramenovi, prelivi, pramenovi, prelivi i tako u krug.

U ranim dvadesetim počinjem da radim i primam platu, pa mi je feniranje barem dva puta nedeljno neizostavno.

Sve ovo ne predstavlja nikakav problem mojoj kosi koja je lepa i bujna do pre dve godine, tada griva kreće da se stanjuje i pravi na izanđano ćebe. Šta je ovo? Neki kažu da su godine, drugi da je to zbog hemije i feniranja, treći da mi trebaju suplementi. Verujem svima sve, jer je situacija alarmantna ali ipak stavljam i malo umetaka na prednji deo kose zato što se video – snimam za trenutni posao i naravno ne volim da delujem raspalo.

Pred Novu 2019. sam odlučila da podvučem crtu i konačno pokušam da izađem na kraj sa ovim što je ostalo od kose. Pojačavam suplemente (Viviscal ili Solgar), jednom nedeljno stavljam maske koje držim satima pod dve kape za kupanje (Olaplex ili Elasticizer), kupujem serum za jačanje korena (The Ordinary). Šišam se i to ohoho, kod dobrog frizera i PRESTAJEM da se feniram osim kad BAŠ MORAM. Što se bojenja tiče, odlučujem da iskuliram sa pramenovima i poslednjih meseci farbam samo koren.

Na polici imam pravo malo groblje slabo upotrebljavanih “magičnih” proizvoda koji se nanose pre sušenja i NAVODNO čine da kosa izgleda manje oštećeno, manje frizzy i  sređuju krajeve. SVE ali verujte SVE nema veze sa mozgom (barem za moju tanku, osetljivu i plavu kosu) osim Nutrifier-a koji stvarno popuni i ulepša dlaku.

Skoro pet meseci ovog režima počinje da daje rezultate – kosa se revitalizovala, izgleda bujnije i mnogo manje otpada. Naravno da ćete pročitati svašta o tome da su spas za kosu neke smrdljive mešavine sirćeta jaja majoneza i tako dalje, ali ja ne mogu da na sebe stavljam ništa što mi je grozno da gledam i udišem, tako da ovde nema preporuka za lekove predaka.

APPENDIX: Iako ne verujem u mešavine naših baba, jer su one drugačije živele i hranile se, od jedne apotekarke sam dobila recept za jačanje kose koji želim da probam (ne znam razmere ovoga na žalost, ali procenite sami – što se kaže odokativno):

Čaj od virka (virak je dobar za hormonski balans)

Kosili

Vodene AD kapi

Pantenol rastvor

 

 

 

 

5 thoughts on “Kako sam (delimično) spasila kosu

 1. Ja sam kosu spasila Viviscal tabletama i elixirom.
  Ranije sam to poručivala iz inostranstva, a od pre 6 meseci su se pojavili i u Srbiji. Poručivala sam ih online na sajtu viviscalsrbija.com.
  Zaista sam prezadovoljna, zaustavljeno mi je opadanje, a i kosa mi bujnije izgleda.
  Topla preporuka!

  Like

 2. I? Je l’ radi? I ja sam rešila da odmorim kosu i da prestanem da je feniram, jer mi je prirodno kovrdžava i samim tim suva, pa sam mislila da iskoristim tu kovrdžavost i promenim stil skroz. Ali moram da je dobrano oporavim od dugogodišnjeg isušivanja i ispravljanja, da se seti da je kovrdžava 🙂

  Like

  1. Moja kosa je uspela skoro skroz da se oporavi osim dva pramena napred kojima kao da nema pomoći. Skoro mesec dana se uopšte nisam fenirala ali mi ni to nije pomoglo…Mislim da je ubedljivo najveći problem jak blanš-farba a da sve ostalo mnogo manje oštećuje dlaku. Pozdrav.

   Like

   1. Da, i meni su bukvalno dva prednja pramena kao kučina, oduvek su takvi. Ne znam sa čim ima veze. Probaću ovaj recept. Pozdrav!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s