Kuća strave kod “doktora” Save

Estetske intervencije…Kako da budemo sigurni da smo u rukama lekara a ne cvećara?

Pre „doktora“ Save postojao je Din Fajelo. Ovaj njujorški građevinski radnik se prekvalifikovao i počeo da radi depilacije. Din je bio zgodan i poželjan, stekao je dosta prijatelja i ljubavnika pa je brzo napredovao po spa centrima i kozmetičkim salonima. U Njujorku je otvorio svoju dermatološko-estetku praksu i provlačio se bez licence punih šest godina. Prilikom ubrizgavanja lidokaina pacijentkinja je dobila konvulziju i preminula, a Fajelo je telo spakovao u kesu i zakopao u bašti svoje kuće u Nju Džersiju. Trenutno je u zatvoru, osuđen na 20 godina robije. (Detalje o Fajelu možete čitati u tekstu koji je objavljen u magazinu Vanity Fair)

Din Fajelo i dvorište u kome je zakopana nesrećna pacijentkinja

Region je ovih dana potresla vest da su maser i cvećarka bez ikakvih medicinskih kvalifikacija operisali ljude na zastakljenoj terasi na Terazijama. Javnost osuđuje i Savu Kneževića, njegove saradnike ali i klijente koji su bili „naivni“.

Da li su ljudi stvarno blesavi i naivni ako na zidu vise diplome i potvrde sa raznih seminara?

U razgovoru sa dr Natašom Popović koja je specijalistkinja plastične i rekonstruktivne hirurgije u Atlas klinici sam saznala neverovatne podatke – pored toga što je moguće falsifikovati diplome i okačiti ih na zid, postoje i KINESKE tj. falš varijante popularnih filera (hijalurona) Juvederm i Restylane.

Posle svega ovoga, nameće se pitanje koje je možda do pre koju godinu bilo glupo a danas više nije – kako da znamo da je neko lekar? I kako da budemo sigurni i da će taj doktor da nam ubrizga originalni proizvod a ne lažnjak? Pacijentkinje su sve mlađe, tretmani sve dostupniji a samim tim postoji i veća šansa da neko bude prevaren i disfigurisan.

Dr Nataša Popović

Doktorku Popović sam zamolila da posavetuje pacijente – kako da se snađu u poluinformacijama kojima obiluje industrija estetske medicine? 

Nataša je objasnila koje su to „crvene zastavice“ i na šta treba da obratimo pažnju prilikom odabira lekara.

“Najvažnije je proveriti Licencu i diplomu o završenom fakultetu. Svaki doktor poseduje Licencu za rad izdatu od strane Lekarske komore Srbije sa ličnim brojem. Na web stranici LKS-a ili telefonskim pozivom može se saznati da li je određeni doktor na spisku, dakle da li kvalifikovan. Lažne diplome okačene i uramljene po ordinacijama ništa ne znače, jer falsifikat može biti skoro identičan kao original. Različita udruženja kao što su udruženja plastičnih hirurga Srbpras ili Srbsaps mogu vam takođe dati odgovor na pitanje da li je neko plastični hirurg. Takva udruženja postoje i među dermatolozima i u drugim granama medicine. 

Na tržištu se nalazi veliki broj replika filera prestižnih farmaceutskih firmi i jedini način da budete sigurni je da pogledate kutiju od filera pre ubrizgavanja. Na svakoj kutiji se nalazi ime uvoznika, proizvođač, rok trajanja filera i serijski broj. Fileri koji poseduju te podatke su registrovani od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva, a to znači da su prošli sve provere i da su registrovani i odobreni za medicinsku upotrebu . 

Značajno je istaći da je zabranjeno i kažnjivo ubrizgavati u kožu i potkožu  bilo koju medicinsku supstancu, a da se procedura ne radi u ordinaciji ili bolnici. Mnogi kozmetički saloni reklamiraju i nude ove usluge: mezoterapiju, PRP, ubrizgavanje botoxa i hijalurona, baby botoxa, pa onda Hollywood mezoterapije (izmišljen izraz sa dobrim marketinškim trikom) ali takvi tretmanu se ne smeju raditi van ordinacija i bolnica. Mi živimo u manjoj državi i nije teško saznati kojeg je ko obrazovanja ili specijalnosti. Moje mišljenje je da su neki pacijenti koji su završili kod nadrilekara i te kako znali kod koga odlaze, ponavljam ovo je mali grad i mala država i može se lakše doći do mnogih informacija. Preko društvenih mreža se sazna i šta ste ručali danas, a kamoli koji ste fakultet završili.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s