Skupi šamponi – hit ili mit?

Možda šampon za bebe ili od koprive funkcioniše kod srećnika koji imaju gustu kosu, punu dlaku, jer kad operu grivu mogu odmah u provod i da izgledaju top…Na žalost, ima i nas koji, od kako nam je kosa porasla (cca. druga godina života), muku mučimo sa raspalom slamom na glavi. Da bih opisala svoj slučaj, uvek kažem da moja kosa jeste tanka ali je zato veoma lošeg kvaliteta, očajnog volumena a kad nije fenirana, izgleda kao kraj stare, dugo upotrebljavane metle.

Ovoj istinitoj dijagnozi nije odmogla ni činjenica što od šestog razreda na glavu stavljam mini-valove, pramenove, farbe, blanševe i sve što situaciju sa jadnom & bednom kosom čini još nepodnošljivijom.

Na žalost, i ostali šamponi i regeneratori koji mogu da se kupe u prodavnicama robe široke kometičke potrošnje (DM, Lilly) su premasni ili mi prave elektrisanu kosu. Jedan frizer mi je objašnjavao da se u te Garnier/Dove i slične stavlja previše nekog sastojka koji brzo razmekša kosu a onda se ona jako brzo “zaslinavi” i da su zato takvi šamponi dobri samo za “zdravu” dlaku što moja svakako a) nije bila b) nije c) neće biti 😦

O frizerima, šiškama i feniranju istih, dobijanju plave koja nije ni siva, ni bela ni žuta, o pogrešnom šišanju, keratinu i ostalom, dakle o svim Scilama i Haribdama kroz koje prolazim po salonima pisaću u posebnom postu.

Pitanje je – da li kupovati veoma skupe šampone i tretmane ili ne?

U slučaju da imate očajnu kosu, barem neki skuplji proizvod je pod moranje. U nadi da će mi šampon smanjiti sate kampovanja kod frizera otišla sam toliko daleko da sam jednom prilikom kao poklon za rođendan od majke tražila (i dobila) najminijaturnije pakovanje Russian Amber Imperial Shampoo. Naravno, i ovaj najzivikaniji proizvod za kosu u istoriji svemira se pokazao kao totalna budalaština i mamipara. Ali, postoje dva preparata koja su napravila veliku razliku u mom životu i o njima ću ovom prilikom.

  1. Philip Kingsley Elasticizer – Dok smo živeli u Londonu, imala sam velikih problema sa kosom jer tamo niko živi ne zna da fenira moje šiške (ni najjeftini, ni najskuplji – NIKO). Ipak, odlazila sam u salon MichaelJohn da uradim pramenove, a s obzirom da tu Ana Vintur šiša svoj bob kad je UK a Amal se sprema za svadbu, logično da su mi pramenovi bili najbolji ikad. Salon isključivo prodaje i koristi Kerastase, i kad je počela priča o tome šta bi mi odgovaralo, stilistica je rekla: “Samo Elasticizer”. Naravno, znajući da svi salone vole da “uvale” ono što oni prodaju, začudilo me je kad mi je objasnila da treba da odem u obližnju robnu kuću i tamo kupim preparat. Otišla, kupila i to je bilo otkrovenje: dva puta mesečno se namaže na vlažnu kosu i drži pod kapom oko pola sata. Kosa se regeneriše i izgleda spektakularno. Fenomenalan za more i sve opcije gde se kosa isušuje. Postoji i Elasticizer Extreme koji je za još veća oštećenja krajeva i isto je sjajan a Kingsley odnedavno nudi i opcije sa mirisima kokosa i nerolija, jer je originalna verzija bez privlačne arome.
  2. Shu Uemura Art of Hair Ultimate Remedy – Japanski brend je poznat po specifičnom i temeljnom pristupu nezi kose, a ova linija je za sve one kojima dlaka postaje tanja a kosa kopni. Nikako ne koristiti ako imate masnu kosu, jer je ovo gusta tekstura koja će vas dodatno zamastiti.
  3. Kerastase Resistance Therapiste – Pre deset godina sam potpuno digla ruke od Kerastase linije, jer su mi svi njihovi proizvodi bili ili mastili ili isušivali kosu. Svađala sam se, pogotovo sa frizerima, koji su svi bili u fazonu kako ja baš “to i to” nisam probala. Druže, veruj mi SVE sam probala i nije za mene. Ipak kad se pojavio Therapiste imao je taj twist – prvo se stavlja kondicioner a tek onda šampon. Zainteresovalo me je i napravilo je promenu.  Kosa je smirenija i manje frizzy.

Još jedan važan savet – ako volite Redken, Ouai, Bumble & Bumble, Philip B i sve te skuplje šampone/balsame/pakovanja, nemojte da dozvolite da vas ovdašnji frizeri i dileri deru, kupujte sve kod Lookfantastic.com, hqhair.com, feelunique.com ili beautybay.com Tamo stalno postoje popusti, tri za dva, a cene su neuporedivo niže nego u beogradskim nadrkanim salonima. Kod njih možete naći i Elasticizer – počnite sa najmanjim pakovanjem od 75ml koje će vam trajati dva meseca a za to vreme ćete shvatiti da li vam odgovara.

PS: Ovaj post nije sponzorisan od strane pomenutog sajta ali bih volela da jeste jer tamo zadnju paru dajem, sutra se ne kajem 🙂

2 thoughts on “Skupi šamponi – hit ili mit?

  1. Upravo narucih Philip K. po vasoj preporuci preko lookfantastic-a.
    Nadam se da nisam pogresila. Hvala na interesantnom tekstu i dobroj preporuci, nadam se🙏🌹

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s